De Nederlandse staat heeft als grootste aandeelhouder te weinig oog gehad voor de bijdrage van Schiphol aan Nederland en te veel gestuurd op het behalen van zoveel mogelijk dividend, zo stelt evofenedex. Met het vertrek van Dick Benschop verliest Schiphol volgens de ondernemersvereniging een CEO "die oog heeft voor internationale handel en logistiek".

"Dick Benschop heeft de luchthaven tijdens de Covid-19-crisis door de grootste crisis in de luchtvaartgeschiedenis geloodst. Er werd op de luchthaven ruim baan gegeven aan vrachtvluchten met medische en urgente goederen en Covid-19-vaccins, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het bestrijden van de pandemie."

Volgens ondernemersvereniging evofenedex moet bij de zoektocht naar een nieuwe CEO vooral worden gekeken naar de aansturing van Schiphol: "Als grootste aandeelhouder van Schiphol heeft het ministerie van Financiën weinig oog gehad voor de bijdrage van de luchthaven Schiphol aan Nederland en heeft het gestuurd op zoveel mogelijk dividend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor het luchtvaartbeleid in Nederland en beschikt over de inhoudelijke kennis, maar heeft geen inbreng op de strategie van de luchthaven. Deze strategie moet er op zijn gericht de luchthaven zo goed mogelijk te laten renderen voor Nederland, in plaats van zo veel mogelijk dividend opleveren voor aandeelhouders."