Amazon heeft samen Plug Power een 1MW waterstofelektrolyzer in gebruik genomen in haar fulfilment center in Aurora, Colorado. De elektrolyzer, de eerste voor Amazon, zal waterstof produceren voor meer dan 225 vorkheftrucks op locatie en bijdragen aan het verminderen van emissies.

Deze elektrolyzer, die elektriciteit en water gebruikt om waterstof te produceren, kan genoeg brandstof leveren voor tot wel 400 vorkheftrucks. De ter plekke geproduceerde waterstof wordt opgeslagen in een tank voor later gebruik door de vorkheftrucks.

Andy Marsh, CEO van Plug Power, zegt over de samenwerking: "Met Amazon hebben we een echte partner die de essentiële rol van waterstof in onze collectieve energietoekomst erkent." Hij benadrukt dat dit project laat zien hoe Plug complete oplossingen kan bieden, van ontwerp tot implementatie.

Plug Power heeft al eerder met Amazon samengewerkt en meer dan 17.000 brandstofcellen voor vorkheftrucks geïnstalleerd in meer dan 80 fulfillmentcentra in Noord-Amerika. In de meeste van deze centra werd de waterstof elders geproduceerd en als vloeistof aangevoerd.

De nieuwe aanpak om waterstof op de locatie zelf te produceren, maakt gebruik van overtollige hernieuwbare elektriciteit. Dit vermindert niet alleen de uitstoot die normaal komt kijken bij het vervoer van vloeibare waterstof, maar maakt het gebruik van waterstof ook efficiënter voor sommige faciliteiten.

Asad Jafry, directeur van de wereldwijde waterstofeconomie bij Amazon, ziet waterstof als een belangrijk middel om hun doel te bereiken om in 2040 koolstofvrij te zijn. Jafry: "We zijn enthousiast over onze mogelijkheid om waterstof te produceren in Amazon-faciliteiten via deze samenwerking met Plug Power."

Voor dit project leverde Plug Power de 1MW PEM elektrolyzer en de opslagfaciliteiten en zal ook zorgen voor het onderhoud. Deze faciliteiten zijn afgestemd op de bestaande infrastructuur en de brandstofcellen die al in gebruik zijn bij Amazon. Dit is de eerste keer dat een dergelijk elektrolytisch systeem bij Amazon is geïnstalleerd en operationeel is.