Winc heeft afgelopen week haar faillisement aangevraagd, net geen jaar nadat de online wijnverkoper naar de beurs is gegaan. De totale schulden van Amerikaanse e-commercebedrijf bedroegen ongeveer $36,75 miljoen, terwijl de huidige activa worden geschat op $50,3 miljoen. Het is bijna een jaar

Sinds de lancering in 2011 heeft Winc zich gepositioneerd als een moderne wijnclub met eigen productie- en distributieactiviteiten. Dat werd nog verhoogd door de lockdowns van het coronavirus, toen veel Amerikanen overgingen tot thuis drinken en online alcohol shoppen. De beursgang van het bedrijf was een gevolg van de door de coronapandemie aangewakkerde online vraag naar wijn, waarbij de inkomsten tussen eind 2019 en eind 2020 een groei van 77,5% vertoonden. Maar het faillissementsnieuws komt na een paar zware kwartalen voor het direct-to-consumer bedrijf.

Voor het derde fiscale kwartaal van 2022 meldde Winc een daling van de totale netto inkomsten, die $ 15,8 miljoen raakten, tegen $ 18,5 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. In het bijzonder werd Winc getroffen door een daling van de inkomsten uit zijn DTC-kanaal, dat in het derde kwartaal met 22% j-o-j daalde. Hoewel Winc de afgelopen jaren voornemens was om zijn groothandelsactiviteiten te laten groeien, bleven de netto-inkomsten in het derde kwartaal vrijwel gelijk op $5,5 miljoen. 

Bovendien bleven de verliezen van Winc oplopen, nadat het tijdens de coronapandemie een recordomzet had gemeld. De nettoverliezen voor het fiscale derde kwartaal bedroegen $4,2 miljoen, vergeleken met een nettoverlies van $5,7 miljoen een jaar geleden. Het nettoverlies over het tweede fiscale kwartaal van 2022 bedroeg $ 4 miljoen, tegen $ 3,9 miljoen het jaar daarvoor.