PostNL probeert vanmiddag via een kort geding het stakingsrecht van zijn medewerkers af te pakken. Dat zegt FNV in een reactie op de dagvaarding, die PostNL dit weekend naar de vakbond stuurde.

Mariska Exalto, bestuurder FNV Post en Pakketten: ‘De dagvaarding is naar FNV gestuurd, maar feitelijk keert PostNL zich tegen zijn eigen medewerkers. Voor de zoveelste keer. Ze betalen de werknemers te weinig, er is een te hoge werkdruk en nu wordt ook nog geprobeerd om een fundamenteel recht, namelijk dat op staken, te ontnemen. Heel treurig.’

Geen issue

Belangrijkste argument dat PostNL daarvoor aanvoert, is dat de bezorging van medische post en rouwpost in gevaar komt als medewerkers gaan staken. ‘Maar dat is helemaal geen issue. Alle medewerkers willen er alles aan doen om te zorgen dat zulke post op tijd bezorgd wordt, ook tijdens een staking. In plaats van met ons te overleggen hoe we dat mogelijk kunnen maken, stapt PostNL naar de rechter en proberen ze de medewerkers het stakingsrecht te ontnemen,’ aldus Exalto.

Furieus

Leden van de vakbond zijn furieus dat hun werkgever naar de rechter stapt. Exalto: ‘Dit is echt olie op het vuur, de stakingsbereidheid wordt hier natuurlijk niet minder van. PostNL kijkt meer naar zijn aandeelhouders, dan naar de eigen medewerkers. Want uiteindelijk draait dit natuurlijk alleen maar om geld. Een staking geeft altijd overlast voor een bedrijf, anders zou staken geen zin hebben. Tegelijkertijd wil niemand graag staken, daarom is het ook altijd een laatste redmiddel.’

Zelf staking voorkomen

Volgens FNV hoeft PostNL bovendien helemaal niet naar de rechter te stappen om stakingen te voorkomen. ‘PostNL kan de staking zelf voorkomen door met een goede cao te komen. Dat betekent onder meer minimaal 14 euro per uur, lonen mee laten stijgen met de prijzen in de winkels, vaste banen in plaats van uitzend en een goede regeling om eerder te stoppen met werken voor mensen die het zware werk doen,’ aldus Exalto.