Online supermarkten en traditionele supermarkten staan ​​binnenkort tegenover elkaar voor de rechter. Picnic, Flink, Gorillas en andere online supermarkten, die zich hebben verenigd als E-commerce Nederland, weigeren werknemers loon te betalen vogens de supermarkt-cao en willen nu dat de rechter een uitzondering gaat maken in de cao.

In een probleem dat zich eigenlijk al sinds september dit jaar afspeelt sleept E-commerce Nederland de beroepsorganisatie voor zelfstandige detaillisten, het Vakcentrum en de vakbonden FNV en CNV voor de rechter. Het minister van sociale zaken en werkgelegenheid besliste destijds dat de supermarkt-cao ook voor online supers bindend zou zijn.

Maar online supers zijn daar niet akkoord mee. Ze vinden dat ze op een heel andere manier werken dan traditionele supermarkten. Zo worden er voor het bezorgen van boodschappen geen minderjarigen ingezet, terwijl supermarkten vaak wel minderjarigen in dienst hebben. Dat is scheef, zo oordelen de online supers, omdat de toeslagen en salarisen voor ouderen al hoger liggen.

De online supers zullen de cao niet toepassen tot dat de rechter ze daartoe dwingt met een uitspraak, zo lieten E-commerce Nederland weten.