De Europese Commissie heeft de Duitse regering afgelopen voorjaar gewaarschuwd een investering van het Chinese Cosco in de haven van Hamburg niet te zullen goedkeuren, zo meldt het Duitse dagblad Handelsblatt vrijdag op basis van bronnen.

De Chinese scheepvaartgigant Cosco deed vorig jaar een bod om een belang van 35% te nemen in een van de drie terminals in Duitslands grootste haven in de noordelijke stad Hamburg.

De Duitse regeringscoalitie is verdeeld over de investering, zo verklaren bronnen binnen de regering, nu Pekingop aandringt het bod niet te politiseren.

Volgens Handelsblatt waarschuwde de EU dat gevoelige informatie over het bedrijf in Chinese handen zou kunnen komen als Duitsland de investering zou toestaan.

De Duitse regering, die nog afweegt of ze de deal zal goedkeuren, weigerde commentaar te geven op het rapport. Een woordvoerder van Olaf Scholz zei dat de Duitse kanselier nog geen besluiten te hebben genomen met de betrokken ministers.

De Europese Commissie liet weten geen commentaar te geven op individuele gevallen.

De leiders van de Europese Unie spreken vrijdag onder meer over het verminderen van hun economische afhankelijkheid van China, wanneer zij voor een tweede dag van besprekingen in Brussel bijeenkomen.