Na een pilot in acht Belgische gemeenten tussen februari en september 2022 kunnen alle bpost-klanten in België voortaan pakketten versturen door ze aan hun bezorger te overhandigen.

Het te verzenden of terug te sturen pakket moet voor de overhandiging worden klaargemaakt voor verzending - wat betekent dat er een geldig en volledig ingevuld bpost verzendlabel moet worden aangebracht. Het verzendlabel kan online worden aangemaakt en betaald. Tijdens de levering kan de ontvanger een pakket overhandigen dat hij wil verzenden of terugsturen. Deze dienst geldt alleen voor particuliere klanten en alleen bpost-pakketten worden geaccepteerd. Er kunnen maximaal twee pakketten tegelijk worden afgegeven. Het maximale pakketgewicht is 30 kg.

Verwacht wordt dat deze dienst het gebruiksgemak en de duurzaamheid zal vergroten, omdat consumenten niet naar een afgiftepunt hoeven om hun pakketten te versturen of terug te brengen en bpost zijn ritten kan verminderen.

Het proefproject werd gelanceerd in Wevelgem, Brussel, Mol, Leuven, Doornik, Rixensart, Geel en Lontzen en hun voorsteden. Hoewel het oorspronkelijk tot april zou lopen, werd besloten het te verlengen tot september vanwege de populariteit. bpost hield enquêtes in de gemeenten om deze respons te bevestigen alvorens de dienst landelijk te lanceren. Uit de enquête bleek dat 80% van de op deze manier verzonden pakketten retourzendingen waren. De gemeenten waar in het kader van het proefproject de meeste pakketten werden afgegeven waren Leuven en Geel.