Frankrijk is van plan een minimum bezorgtarief van € 3 in te voeren voor online boekbestellingen van minder dan € 35 in een poging de strijd aan te gaan met e-commerce giganten als Amazon, aldus The Guardian.

 

De huidige Franse wet verbiedt gratis levering van boeken. Grote online bedrijven als Amazon en Fnac hebben deze wetgeving echter omzeild door slechts één cent in rekening te brengen, terwijl boekwinkels in de winkelstraten tot €7 in rekening brengen voor de bezorging.

"Het tarief van drie euro, dat gewoonlijk wordt toegepast voor de levering van andere producten, lijkt kopers niet af te schrikken, en de drempel van 35 euro stimuleert het groeperen van bestellingen, een positief gebaar in de zin van een milieuvriendelijke overgang," zeiden de ministers van economie en cultuur in een verklaring.

"Dit zal de boekenindustrie aanpassen aan het digitale tijdperk door een evenwicht te herstellen tussen grote e-commerce platforms, die vrijwel gratis levering van boeken aanbieden ongeacht de ordergrootte, en boekhandels die niet aan deze bezorgprijzen kunnen tippen," voegden de ministers eraan toe.

De Franse regering zal de Europese Commissie van haar plan in kennis stellen via een uitvoeringsbesluit. De minimum bezorgkosten zullen pas van toepassing worden na goedkeuring door de EU.