Nieuw in het Gentse straatbeeld: een elektrische cargofiets met een capaciteit van 1.000 liter – of 12 blauwe Collect&Go bakken. Die staat vanaf vandaag ter beschikking van een netwerk van particuliere bezorgers die Collect&Go-boodschappen aan huis leveren. De cargobike draagt bij tot duurzame mobiliteit in de stad en wil nog meer Gentenaren aanmoedigen om zelf bezorger te worden.

Collect&Go, de online boodschappendienst van Colruyt Group, startte in juni 2020 met het bezorgen van boodschappen in Gent. Het doet daarvoor beroep op een netwerk van particuliere bezorgers die in hun buurt boodschappen aan huis leveren in ruil voor een vergoeding. Het aantal adressen is beperkt tot 4. Dit model heeft vooral tot doel om buren voor elkaar boodschappen te laten doen en zo de sociale cohesie te bevorderen. Speciaal voor de bezorgers stelt Collect&Go vanaf nu gratis een elektrische bakfiets ter beschikking. “Met dit initiatief kiezen we expliciet voor duurzame verplaatsingen in de stad én kunnen we meer bezorgers aantrekken.” Een win-win volgens Tom De Prater van Collect&Go. ​

In Gent hebben 250 mensen zichzelf aangemeld als bezorger. Tom De Prater: “In Gent zijn onze bezorgers de drijvende kracht achter de bezorging. We vinden het positief dat buren er nu al boodschappen doen voor elkaar, en we willen hen daar nog beter in ondersteunen. We merkten dat potentiële bezorgers afhaakten omwille van files en omleidingen waardoor de tijd in de auto opliep.” Een test met een elektrische bakfiets bleek de sleutel tot succes. “We trokken meer bezorgers aan, wisten ze vlot te behouden én konden daardoor meer klanten thuis beleveren. Mooi meegenomen gezien de alsmaar stijgende vraag naar thuisbezorging,” aldus Tom De Prater.

De elektrische cargofietsen staan bij het Collect&Go-afhaalpunt in Gent, naast de Colruyt aan de Drongensesteenweg. Bezorgers kunnen er gratis gebruik van maken. De elektrische cargobike, die meer weg heeft van een moderne tuk tuk, heeft een capaciteit van 1.000 liter en kan makkelijk 12 Collect&Go-bakken vervoeren. “Een must want heel wat van onze klanten zijn jonge gezinnen die hun wekelijkse boodschappen bij ons bestellen. Dat in combinatie met de eigen bestelling van de bezorger, maakt dat je veel ruimte nodig hebt”, vertelt Tom De Prater. Met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en een breedte van nog geen 90 centimeter is de cargobike heel wendbaar en makkelijk inzetbaar in het Gentse verkeer. De cargobike is ook volledig overdekt en dus ook helemaal ‘typisch Belgisch regenweer’-proof. Bike Republic, de fietsenspecialist van Colruyt Group, is een logische partner in dit verhaal: zij leveren de cargobike en staan garant voor het onderhoud.

Keuze voor duurzame stedelijke belevering

Collect&Go maakt zich sterk dat de Gentenaars de elektrische tuk tuk zullen omarmen en denkt alvast na over hoe het de cargobike in andere steden kan inzetten. De online boodschappendienst is daarmee een goed voorbeeld van groene mobiliteit. “We maken zoveel mogelijk gebruik van transportoplossingen die 100% elektrisch zijn en volledig uitstootvrij. Colruyt Group speelt sowieso al een voortrekkersrol in zero-emissietransport en vanuit Collect&Go willen we ook die last mile, de laatste kilometers tot bij de klant, zo duurzaam mogelijk invullen”, besluit Tom De Prater.