Iran heeft in de Straat van Hormuz een containerschip, dat wordt geëxploteerd door MSC, in beslag genomen. Het schip, dat een capaciteit heeft van 15.000 TEU en eigendom van de Israëlische miljardair Eyal Ofer, was onderweg van een haven in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nhava Sheva in Mumbai, India.

De inbeslagname gebeurde door middel van een helikopteroperatie door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC). MSC heeft bevestigd dat er 25 bemanningsleden aan boord waren en dat het bedrijf nauw samenwerkt met de Iraanse autoriteiten om de veiligheid en het welzijn van de bemanning en de veilige terugkeer van het schip te waarborgen.

Deze actie volgt op een dodelijke aanval van Israël op het Iraanse consulaat in Syrië, waarbij meerdere leden van de IRGC omkwamen. Iran had gewaarschuwd dat het de Straat van Hormuz kon sluiten en dat het zou terugslaan na de aanval op zijn consulaat.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft de actie van Iran omschreven als "een piratenoperatie in strijd met internationaal recht" en riep de Europese Unie en de vrije wereld op om de IRGC onmiddellijk als een terroristische organisatie aan te duiden en Iran te sanctioneren.