Eelko Brinkhoff en Tim Beckmann van Dilas, een kennisplatform in de logistieke en industriële vastgoedsector, benadrukken de urgentie van innovatie in ruimte- en energiegebruik om de concurrentiepositie van Nederland te behouden. "We moeten ruimte blijven maken voor de duurzame economische groei en tegelijkertijd ook creatiever omgaan met de beschikbare ruimte," verklaren de bestuursleden tegenover Stadszaken.

Tim Beckmann, ook CEO van Intospace, wijst de afgenomen vraag vanuit de markt als oorzaak van de verminderde transacties, niet een gebrek aan goede locaties. "De vraag naar XXL-distributiecentra is lager, maar nog steeds in lijn met de verwachting vanuit de markt," zegt hij.

Eelko Brinkhoff, directeur buitenlandse investeringen bij BOM, luidt de noodklok over de verslechterende concurrentiepositie van Nederland, mede door toegenomen belastingdruk en strengere regels voor expats. "Nederland is snel haar concurrentiepositie aan het verliezen," stelt Brinkhoff.

Beide Dilas-bestuursleden pleiten voor een innovatieve aanpak van netcongestie en het efficiënter benutten van ruimte. "Netcongestie is net als verkeerscongestie vooral een logistiek probleem. Dat los je op door slimmer te werken en niet alleen door meer asfalt neer te leggen," legt Brinkhoff uit.

Door samenwerking en slimme oplossingen te bevorderen, hopen Brinkhoff en Beckmann de positie van Nederland als logistiek en industrieel knooppunt te versterken. "We moeten samenwerken om slimme oplossingen voor de vraag naar ruimte en energie daadwerkelijk vorm te geven. Alleen zo handhaven we de welvaart in Nederland," concludeert Brinkhoff.