Amazon en BMW Group hebben rechtszaak bij het Europese Hof voor Handelsmerken gewonnen tegen verkopers die probeerden vervalste BMW onderdelen en accessoires te verkopen in Europa. De rechter stelt in haar uitspraak dat criminelen de wet hebben overtreden, het beleid van Amazon hebben geschonden en inbreuk hebben gemaakt op de geregistreerde handelsmerken van BMW Group, door onder andere in Nederland te proberen vervalste producten te verkopen, waaronder ventieldopjes, badges en sleutelhangers.

Amazon liet weten proactieve maatregelen te nemen om namaakproducten uit haar webwinkel te weren. In dit geval detecteerde Amazon verdachte activiteiten met behulp van geavanceerde machine learning tools en werkte het samen met BMW om te bevestigen dat de producten in kwestie namaak waren. Vervolgens heeft Amazon de verkoopaccounts van de gedaagden opgeheven, de inbreukmakende aanbiedingen in verband met de zaak verwijderd en de getroffen klanten hun geld teruggegeven. Amazons Counterfeit Crimes Unit (CCU), opgericht om bedrijven die vervalsde goederen verkopen te identificeren en te ontmantelen, werkte nauw samen met BMW Group en spande een gezamenlijke rechtszaak aan tegen de fraudeurs.

"Amazon tolereert namaakproducten op geen enkele manier en gaat de strijd aan met kwaadwillenden, waar ze ook actief zijn", zegt Kebharu Smith, directeur van Amazons CCU. "Deze uitspraak is een belangrijke overwinning. Door samen te werken met merkeigenaren zoals BMW Group, kunnen we met succes vervalsers uitschakelen en voorkomen dat namaakartikelen ooit onze klanten bereiken of elders in de toeleveringsketen worden verkocht."

"Als Amazon en BMW Group beide hun onderzoekscapaciteiten, ervaring en technologische middelen inzetten om gezamenlijk vervalsers te identificeren en aan te pakken, zijn we zeer effectief en succesvol in onze strijd tegen slechte actoren. We zijn trots op wat we tot nu toe samen hebben kunnen bereiken om klanten te beschermen tegen slechte actoren en zijn gemotiveerd om nauw te blijven samenwerken om een blijvende impact te bereiken. We kijken ernaar uit om onze samenwerking voort te zetten", aldus Dr. Jochen Volkmer, Head of Intellectual Property Law, Trademarks, Designs, BMW Group.

Amazon CCU heeft in 2022 meer dan verkopers aangeklaagd of doorverwezen voor onderzoek in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de EU en China.