FedEx Express doet een pilot in Utrecht met een waterstofaangedreven voertuig voor ophaal- en bezorgdiensten. Het is een primeur dat FedEx Express in Europa waterstoftechnologieën test, met als doel vroegtijdige inzichten te verkrijgen in nieuwe oplossingen die kunnen helpen bij het decarboniseren van sectoren die moeilijk te verduurzamen zijn.

De proef maakt gebruik van de Renault Master Van H2-TECH, geproduceerd door HYVIA, een joint venture tussen Renault Group en Plug. Het voertuig, dat in minder dan 5 minuten kan worden bijgetankt met 6kg waterstofgas, maakt gebruik van een 30kW brandstofcel om elektriciteit op te wekken voor de eMotor. Een ingebouwde 33kWh lithium-ion batterij wordt tijdens gebruik door de brandstofcel opgeladen, wat indien nodig een puur elektrisch bereik mogelijk maakt.

De bestelwagen wordt twee weken lang ingezet in de dagelijkse operaties voor het ophalen en bezorgen van pakketten in de omgeving van Utrecht. Met een actieradius van 400km sluit het voertuig goed aan bij de bereikbehoeften van een typische dagroute. Het zal worden bijgetankt bij Greenpoint, een bestaand waterstofvulstation.

Marius Penninks, VP Ground Operations Benelux bij FedEx Express Europe, benadrukte het belang van het verkennen van oplossingen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen: “Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar oplossingen die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kunnen verminderen. Deze proef biedt ons eerste ervaringen met het gebruik van een voertuig van dit type.”

De proef onderstreept FedEx Express' ambitie om tegen 2040 koolstofneutrale operaties te bereiken. Het bedrijf is al begonnen met het elektrificeren van zijn vloot voor pakketophaling en -levering in Europa, waarbij geleidelijk dieselvoertuigen worden vervangen door batterij-elektrische technologie.

Julien Etienne, Chief Commercial Officer van Hyvia, voegde toe: “HYVIA is bezig met het uitvinden van een nieuw aanbod in waterstofmobiliteit, baanbrekende en geruststellende mobiliteit die waarde brengt voor professionele klanten die betrokken zijn bij de energietransitie. We zijn er trots op FedEx Express Europe te ondersteunen met deze eerste waterstofaangedreven voertuigpilot in Nederland.”