De voorgestelde overname van robotstofzuigerfabrikant iRobot door Amazon, waarmee $1,4 miljard is gemoeid, zal naar verwachting worden geblokkeerd door Europese mededingingsautoriteiten, zo meldden bronnen aan Reuters.

De Europese Commissie had geen gehoor gegeven aan een waarschuwing van de Europese Commissie dat de overname de concurrentie op de markt voor robotstofzuigers zou kunnen beperken. De Europese Commissie stelt dat Amazon vorige week heeft nagelaten maatregelen voor te stellen om dergelijke zorgen aan te pakken.

De Commissie moet 14 februari een besluit over de deal te nemen. De belangrijkste zorgen van de toezichthouder zijn dat Amazon mogelijk concurrenten van iRobot zou kunnen belemmeren op zijn online marktplaats.

Hoewel deze zorgen zouden kunnen worden aangepakt door de nieuw ingevoerde EU-techregels, bekend als de Digital Markets Act, is de Commissie van mening dat het beter is om de deal nu te blokkeren. Dit komt doordat het handhavingsproces langdurig kan zijn en omdat de nieuwe wetgeving nog niet is aangevochten in de rechtbank, aldus een van de betrokken personen.