De recente escalatie van gewelddadige aanvallen door Houthi-rebellen in de Rode Zee heeft geleid tot ernstige bezorgdheid onder internationale maritieme krachten. In een gezamenlijke verklaring hebben Nederland en elf andere landen, waaronder de Verenigde Staten, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Australië, Bahrein, Canada, Nieuw-Zeeland en Japan, de Houthi's opgeroepen om onmiddellijk een einde te maken aan hun 'illegale' aanvallen op commerciële en marineschepen in de regio.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gaf in haar verklaring aan dat deze aanvallen een 'onacceptabel gevaar vormen voor schepen en zeelieden van over de hele wereld'. Ze onderstreepte het belang van vrije en veilige doorvaart voor de wereldeconomie, en benadrukte de rol van Nederland als grote maritieme speler en top 5 exportland wereldwijd.

De waarschuwing komt te midden van een sterke stijging van de containerprijzen, veroorzaakt door de onrust in de regio. Met de prijs voor een containertrip tussen China en Europa, die bijna verdrievoudigd is sinds begin december, van ongeveer 850 dollar naar bijna 2.700 dollar, ervaren rederijen en handelsbedrijven aanzienlijke financiële en operationele druk.

De situatie wordt verder gecompliceerd door het feit dat achttien logistieke bedrijven ervoor gekozen hebben de route door de Rode Zee te vermijden. Dit heeft niet alleen geleid tot langere transittijden, maar ook tot aanzienlijke verstoringen in de supply chain.

Het is duidelijk dat de instabiliteit in de Rode Zee niet alleen een directe bedreiging vormt voor de scheepvaart, maar ook brede economische gevolgen heeft. De internationale gemeenschap blijft waakzaam en roept op tot een snelle resolutie om de veiligheid en het vrije verkeer van goederen in deze cruciale waterweg te waarborgen.