Alphabet, The Tyre Collective en PostNL zijn een pilot gestart met als doel het opvangen en onderzoeken van microplastics die vrijkomen door bandenslijtage. Dit initiatief is een reactie op de bevindingen van TNO, waaruit blijkt dat autobanden met 35% een van de grootste bronnen van microplastic emissies zijn.

Volgens het onderzoek van TNO komen vooral bij het optrekken en remmen kleine stukjes plastic van banden in de natuur terecht. "Tot 70% van dit probleem is oplosbaar mits overheid, bedrijfsleven en consument tijdig maatregelen nemen", stelt TNO in een whitepaper over microplastics.

Het pilotproject maakt gebruik van een innovatieve techniek, waarbij een unit achter de banden van twee PostNL-bestelbussen elektrostatische energie opwekt om band- en wegdeeltjes aan te trekken en op te vangen. Dit materiaal wordt vervolgens geüpcycled voor diverse toepassingen, zoals schoenzolen, nieuwe banden of bitumen voor wegen, waarmee een gesloten kringloopsysteem wordt gecreëerd.

Miranda Dirriwachter, Sustainabilty Program manager bij BMW Financial Services, ziet met name een toekomst weggelegd voor het inzetten van de techniek voor elektrisch vervoer: “Een elektrische auto mag dan zo goed als geen CO2 uitstoten, de batterij maakt deze auto veel zwaarder als een brandstofauto, waardoor er van de banden bij wrijving met het wegdek veel meer microplastics vrijkomen. Alphabet zet volop in op elektrische voertuigen en dan moet je je ogen niet sluiten voor nieuwe milieuproblemen die hierbij ontstaan.”