Afvalverwerker Renewi heeft inmiddels elf batterij-elektrische vrachtwagens in gebruik. Het bedrijf streeft naar een reductie van CO2-uitstoot met minimaal 50% tegen 2030 en wil tegen die tijd dat 80% van haar vloot emissieloos is.

Van de circa 900 uitstootvrije vrachtwagens in Nederland zijn er 828 batterij-elektrisch, wat neerkomt op 0,6% van het totale wagenpark. Renewi's ambitie om haar CO2-uitstoot te verminderen sluit aan bij de Nederlandse doelstelling om in 2050 volledig emissieloos te zijn. De elektrificatie van de vrachtwagenvloot is daarom van groot belang.

Renewi beheert meer dan 1.250 vrachtwagens in Nederland, waardoor het één van de grootste vloten in het land heeft. Ongeveer 15% van de totale CO2-voetafdruk van het bedrijf komt voort uit deze vloot. Naast het optimaliseren van routes, richt Renewi zich op het verduurzamen van het wagenpark.

"We recyclen jaarlijks miljoenen tonnen materialen en vermijden daarmee CO2-uitstoot. Maar onze eigen activiteiten stoten ook CO2 uit, daarom zoeken we continu naar oplossingen om onze voetafdruk te verkleinen", zegt Jan-Pedro Vis, Director Product Management & Innovation Nederland bij Renewi.

De nieuwste aanwinst, een 100% elektrische Renault vrachtwagen, is geleverd op de Renewi-locatie in Son. De chauffeur krijgt een uitgebreide training om de efficiëntie van het elektrisch rijden te maximaliseren. "We helpen Renewi graag bij het verduurzamen van hun vloot", zegt Harm Deckers, International Fleet Sales Manager bij Renault Trucks.

Het laden van meerdere elektrische vrachtwagens vereist voldoende capaciteit op het stroomnet. Renewi werkt samen met externe partijen om laadpleinen te realiseren en onderzoekt de mogelijkheden op locaties met onvoldoende restcapaciteit.

Renewi zet de elektrische vrachtwagens voornamelijk in stedelijke gebieden in, anticiperend op de zero-emissiezones die vanaf 2025 in meer dan 25 grote gemeenten worden ingevoerd. De inzet van elektrische wagens draagt bij aan de ambitie om tegen 2030 de CO2-uitstoot te halveren en streeft naar net-zero op de langere termijn.