De drukste dag van het jaar in e-commerce, Cyber Monday, is voorbij, maar de afhandeling van de pakketten ervan is nog niet achter de rug. Waar normaal gesproken twee derde van de pakketten de volgende dag wordt geleverd, daalde dit afgelopen week naar slechts 53 procent. Dit blijkt uit een analyse van de verzenddata van Sendcloud. Om een order sneller in huis te krijgen, kunnen consumenten bijvoorbeeld uitwijken naar levering aan een pakketpunt.

Afgelopen weekend zorgde opnieuw voor topdrukte bij pakketbezorgers. Op Black Friday zelf werden er maar liefst twee keer zo veel (+105,6%) pakketten verstuurd. Cyber Monday was traditioneel de drukste verzenddag van het jaar, met 195,8 procent meer pakketten vergeleken met het daggemiddelde. Op deze dag werden er in heel Nederland naar schatting 3.883.199 pakketten verstuurd.

“Afgelopen weekend, als gevolg van Black Friday, weer traditioneel druk, maar de piek ligt nog niet achter ons. Terwijl de pakketdrukte nog tot kerst aanhoudt, zien we dat de levertijden langzaam oplopen. Vertragingen zijn dan ook niet uitgesloten. Naast het gebruikelijke advies om op tijd te bestellen, adviseren we consumenten ook naar alternatieve verzendopties, zoals levering aan pakketpunten te kijken. Door vaker gebruik te maken van pakketpunten verlagen we de druk op het pakketnetwerk en zorgen we in deze tijd bovendien voor dat iedereen zijn Sint- en kerstcadeaus op tijd in huis heeft”, aldus Rob van den Heuvel, CEO en Co-founder bij Sendcloud.

Maandag als drukste dag
Vorig jaar vielen de vijf drukste dagen allemaal in de laatste zes weken van het jaar. Orders die in het weekend worden ontvangen, worden op maandag verstuurd en veelal geleverd op dinsdag of woensdag. Sendcloud verwacht op 4, 11 en 18 december dan ook opnieuw een piek in pakketten. Hoewel de allerdrukste dag dan wel achter de rug is, moet de drukste week namelijk nog komen: in week 50 houdt het verzendplatform rekening met een eindsprint voor kerst.

Pakketpunten dé oplossing voor tijdige levering voor Sinterklaas
Met Sinterklaas in aantocht en de decembermaand in het verschiet, worden consumenten geadviseerd tijdig te bestellen of uit te wijken naar levering aan een pakketpunt. Uit data blijkt namelijk dat pakketpunten daadwerkelijk sneller zijn. Waar een bestelling met thuisbezorging gemiddeld 1.61 dagen duurt, duurt de verzending naar een pakketpunt momenteel zo’n 1.49 dagen.

“Sinterklaas kan alle hulp gebruiken om cadeaus op tijd in huis te hebben. Levering bij een pakketpunt is milieuvriendelijker en efficiënter, maar bovendien sneller voor de consument die zijn pakket eerder geleverd krijgt. We zien dan ook dat de populariteit van levering naar een pakketpunt onder de consumenten met 35 procent stijgt”, aldus Van den Heuvel.