De Hoge Raad heeft vandaag bevestigd dat maaltijdbezorgers van Deliveroo onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen. Deze uitspraak volgt op een eerdere beslissing van het Gerechtshof Amsterdam en is een overwinning voor de bezorgers die zich tegen hun classificatie als zelfstandigen verzetten.

Anja Dijkman, bestuurder van FNV, reageert opgelucht: "Deze uitspraak van de Hoge Raad is een logisch vervolg op de eerdere uitspraak uit maart, waarin de Hoge Raad oordeelde dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo werknemers zijn en geen zelfstandigen." Deze uitspraak heeft belangrijke implicaties voor de rechten van de bezorgers, waaronder vast uurloon, toeslagen, vakantiegeld, doorbetaling van loon tijdens wachttijden, ziekte en vrije dagen, evenals recht op pensioenopbouw.

Dijkman benadrukt het belang van deze uitspraak voor de gehele sector: "Deliveroo mag dan uit Nederland vertrokken zijn, deze uitspraak geldt ook voor andere platformbedrijven, zoals Uber Eats die denken over de ruggen van de bezorgers hun winst op te kunnen pompen."

De uitspraak van de Hoge Raad komt te midden van meerdere rechtszaken die FNV voert tegen platformbedrijven die gebruikmaken van zelfstandigen. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV: "Rechtszaken zouden niet nodig zijn als de overheid haar eigen wetten handhaaft. Pak schijnopdrachtgeverschap voortvarend aan zodat ondermijning van cao’s en oneerlijke concurrentie stopt."