De elektrische bestelwagens van Rivian kunnen nu ook door andere bedrijven worden gekocht. Rivian en Amazon hebben hun exclusieve deal, die Amazon in 2019 bedong tegelijk met een investering van meer dan een miljard dollar in Rivian, is namelijk onlangs beëindigd.

De aankondiging, die samenviel met Rivian's rapport over de resultaten van het derde kwartaal, leidde tot een stijging van de aandelenkoersen van beide bedrijven. Rivian was al sinds maart in gesprek met Amazon om de exclusiviteitsclausule vroegtijdig te schrappen. De oorspronkelijke afspraak zou pas eindigen nadat Rivian in totaal 100.000 elektrische bestelwagens had geleverd, dat pas ergens rond het einde van het decennium zou worden bereikt.

"We hebben al een tijdje gewerkt om de exclusiviteitsovereenkomst met Amazon open te breken", zei Rivian CEO RJ Scaringe dinsdag tijdens een gesprek met aandeelhouders.

In oktober meldde Amazon nog dat het 10.000 bestelauto's van Rivian op de weg had. Hoewel een aanzienlijk aantal, lag het aantal aan de onderkant van de afgesproken bandbreedte tussen Rivian en Amazon, zo wist The Wall Street Journal in maart te melden. Vandaar de gesprekken om de exclusiviteitsovereenkomst vroegtijdig te beëindigen.

"We hebben altijd gezegd dat we willen dat anderen op de lange termijn profiteren van Rivians technologie, omdat meer elektrische bezorgvoertuigen op de weg goed zijn voor onze gemeenschappen en onze planeet," aldus Udit Madan, hoofd transport bij Amazon. Bovendien is Amazon gebaat bij een goede toekomst van Rivian; het bezit 17% van de fabrikant van elektrische voertuigen.