FedEx Express biedt zijn piloten een bijzondere carrièremogelijkheid aan bij PSA Airlines, een regionale passagiersluchtvaartmaatschappij, waar ze direct als kapiteins kunnen instromen met een vooruitzicht om door te stromen naar American Airlines. Deze overgang wordt extra aantrekkelijk gemaakt met een tekenbonus van $250.000.

In een interne memo van 3 november, uitgegeven door Pat DiMento, vicepresident van vliegoperaties en training bij FedEx, wordt het huidige overaanbod van piloten bij de vrachtvervoerder toegelicht: "De vraag naar luchtvracht is teruggelopen naar niveaus die vergelijkbaar zijn met die van 2019, en dit probleem speelt niet alleen bij FedEx, maar is een industriebreed vraagstuk."

FedEx bevestigt dat het zijn piloten informeert over deze 'unieke kans', terwijl het bevestigt dat er een terugval is in de vraag naar luchtvracht. "Deze rekruteringsinitiatief benadrukt de kwaliteit van onze vliegbemanning en de langdurige relatie die we met American Airlines hebben," aldus FedEx op 6 november.

De sector kampt al twee jaar met een pilotentekort, grotendeels veroorzaakt door de coronapandemie, toen er in veel landen niet gevlogen mocht worden. Hoewel passagiersluchtvaartmaatschappijen moeite hebben om voldoende piloten te vinden, hebben vrachtvervoerders hun winstverwachtingen verlaagd door afnemende vrachtvolumes.

Eerder dit jaar wezen FedEx-piloten een nieuw vierjarig contract af dat een loonsverhoging van 30% en verbeterde pensioenvoordelen beloofde. Deze afwijzing kwam in een tijd waarin andere luchtvaartmaatschappijen wel nieuwe overeenkomsten met substantiële loonsverhogingen sloten.