Te midden van tal van onzekerheden voor beleggers in de Nederlandse vastgoedmarkt, toont de logistieke sector een opvallende veerkracht en aantrekkingskracht voor investeerders, zo blijkt uit een recent rapport van Savills.

De logistieke en industriële sector lijkt in 2023 een rots in de branding van de vastgoedsector te zijn. Uit de Savills & Panattoni Netherlands Logistics Confidence Index (2023) blijkt dat 52% van de logistieke gebruikers verwacht dat hun winst de komende 12 maanden zal toenemen. Dit valt samen met 60% van de gebruikers die verwachten meer magazijnruimte nodig te hebben. Met een landelijk laag aanbod van logistieke ruimte van slechts 2,7%, is het niet verrassend dat de huurprijzen respectievelijk met 5,3% en 12,3% zijn gestegen op jaarbasis.

Ondanks de aanhoudende instabiliteit in de kapitaalmarkten en een daling van de investerings- en verhuuractiviteit met respectievelijk 54,1% en 2,2% op jaarbasis in Q3 2023, ziet Savills nog steeds veel activiteit in de industriële en logistieke markt. "De sterke prestaties van de industriële en logistieke sector staan in schril contrast met de uitdagingen waar andere sectoren mee te maken hebben," aldus Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial.

Savills is van mening dat het ergste achter de rug is voor de Nederlandse investeringsmarkt. Met meer duidelijkheid rond het ECB-beleid en stabiliteit in de markt voor staatsobligaties wordt verwacht dat de investeerderslust zal verbeteren. Savills verwacht dat de transactievolumes in 2024 met maximaal 40% kunnen toenemen, waarbij investeerders zich zullen concentreren op sectoren met robuuste fundamenten, zoals de logistieke sector.