Amazon test nieuwe verpakkingsmachines die individuele items, zoals videospellen en kantoorbenodigdheden, verpakken in op maat gemaakte papieren zakken. De innovatie, die momenteel wordt uitgerold in zowel Europa als de VS, vermindert de hoeveelheid verpakking.

Door middel van geïntegreerde sensoren scannen de machines de artikelen en snijden vervolgens real-time een papieren zak uit rollen papier om de items veilig te verpakken. De zakken worden verzegeld met warmte-afdichtingstechnologie, waardoor ze snel en nauwkeurig kunnen worden verpakt zonder de noodzaak van lijm.

"Elke zak wordt door de machine op het moment van verpakking gemaakt om de inhoud veilig te passen, zonder extra opvulling," laat Amazon in het persbericht weten. Het nieuwe systeem bespaart volgens Amazn tot 26 gram verpakkingsmateriaal per zending en stelt dat de papieren zakken 90% lichter zijn dan vergelijkbare kartonnen dozen.

Thais Blumer, Head of Sustainable Packaging Europe bij Amazon, zei: “We innoveren, testen en leren voortdurend als het gaat om verpakkingsoplossingen voor onze klanten. Uit onze proeven blijkt al dat deze technologie efficiënt, veilig en betrouwbaar is.”

Deze technologie werd ontwikkeld door Amazon's verpakkingstechnici die machines hebben herontworpen die eerder plastic verpakkingen maakten. "Onze wetenschappers hebben een licht duurzaam papier ontwikkeld dat rekt en beter bestand is tegen regen dan gewoon papier en kan worden verzegeld met warmte, terwijl het ook gemakkelijk recyclebaar is."

De Amazon fulfilmentcentra in Mönchengladbach, Duitsland en Bristol, VK hadden de primeur. In de toekomst verwacht Amazon dat de technologie meerdere items in sterke papieren of kartonnen verpakkingen kan verpakken.