Renault Group en Volvo Group hebben aangekondigd samen een nieuw bedrijf op te richten dat zich toelegt op de ontwikkeling van een nieuwe generatie elektrische bestelwagens. Dit initiatief komt als antwoord op de groeiende behoefte aan duurzame en efficiënte logistiek. Bovendien staat de deur open voor toetreding van CMA CGM tot dit nieuwe bedrijf. Er wordt actief gezocht naar meer investeerders en zakelijke partners.

De nieuw opgerichte onderneming zal vanaf 2026 een geheel nieuwe reeks volledig elektrische en softwaregedefinieerde voertuigen op de markt brengen. De kern van deze voertuigen wordt een revolutionair LCV skateboard platform, dat modulair, kostenbesparend en bijzonder veilig is. Door de integratie van Software Defined Vehicle technologie bieden deze voertuigen geavanceerde connectiviteitsfuncties, waardoor logistieke bedrijven tot 30% kunnen besparen op de totale gebruikskosten.

Luca de Meo, CEO van Renault Group, zei: “Elektrificatie en digitalisering zorgen voor een revolutie op de markt van bedrijfswagens. Wij zijn er trots op dat we deze reis samen met Volvo Group kunnen aanvatten om onze professionele klanten de beste oplossingen te kunnen bieden. Het nieuwe bedrijf is als een start-up met ongeëvenaarde combinatie van de complementaire ervaring van 3 kampioenen."

Martin Lundstedt, President en CEO van Volvo Group, voegde toe: “We zien een groeiende vraag naar schoon, efficiënt en veilig stedelijk vervoer en samenwerking is de sleutel om dit te bereiken."

Rodolphe Saadé, CEO van CMA CGM Group, benadrukte de betrokkenheid van zijn bedrijf door te zeggen: “Met deze nieuwe investering van ons PULSE Fund in elektrische mobiliteit zetten we ons engagement voort om onze activiteit en onze sector sneller koolstofvrij te maken.”

Het is gepland dat de joint venture begin 2024 van start gaat, afhankelijk van de goedkeuring van alle regelgevende instanties. Het toekomstige bedrijf, met zijn eigen identiteit, zal zijn thuisbasis in Frankrijk hebben. Renault en Volvo werken al meer dan 35 jaar samen op het gebied van lichte bedrijfsvoertuigen, wat blijkt uit hun gedeelde distributie van de Renault Master en Trafic-voertuigen.