Onderzoek van Savills onder prominente vastgoedbeleggers heeft onthuld dat de komende jaren grootschalige logistiek en stadslogistiek topprioriteit zijn. Daarnaast gaf een derde van de ondervraagde beleggers geeft aan dat ze van plan zijn om in het komende jaar een meer assertieve, waardeverhogende strategie na te streven. Dit markeert een aanzienlijke groei vergeleken met het vorige jaar, waar dit percentage slechts 14% was. Daarentegen is het percentage dat een defensieve benadering wil volgen gedaald van 55% naar 28%.

Tristam Larder, Savills Head of European Capital Markets, verklaarde: "We verwachten dat de komende 12 maanden veel investeerders zich zullen blijven concentreren op deals met een waarde van minder dan €100 miljoen, omdat de hoge kosten van leningen een obstakel blijven vormen voor degenen die financiering nodig hebben voor grotere transacties.” Hij merkte ook op: "Het is opvallend dat Europese investeerders CBD-kantoren twee keer zo vaak omarmen als hun Amerikaanse en Canadese tegenhangers."

Het onderzoek heeft verder aangetoond dat stadslogistiek, grootschalige logistiek, meergezinswoningen, studenten- en seniorenhuisvesting de top prioriteitssectoren zijn voor beleggers. Over de logistieke sector zei Marcus de Minckwitz, Savills Head of EMEA Industrial and Logistics: "Ondanks aanhoudende macro-economische tegenwind is de logistieke sector veerkrachtig gebleven... we blijven zien dat de verwachtingen van kopers en verkopers dichter bij elkaar komen en verwachten dat de logistieke investeringsvolumes de komende 12 maanden zullen aantrekken."

Een ander belangrijk inzicht uit het onderzoek was de groeiende nadruk op ESG-strategieën onder beleggers. Mike Barnes van het European Research team van Savills benadrukte: "Opvallend is dat al onze geïnterviewde beleggers momenteel een ESG-strategie hanteren... het huidige gebrek aan geschikte acquisitiemogelijkheden een van de voornaamste hindernissen vormt voor investeerders op de Europese commerciële vastgoedmarkt."

Het onderzoek omvatte 27 toonaangevende investeerders met een Europese focus en die actief zijn in verschillende sectoren.