Daimler Truck bewijst de potentie van waterstof als duurzame brandstof in de transportsector met een succesvolle rit van 1.047 km met hun Mercedes-Benz GenH2 Truck - allemaal op één tankvulling.

De Mercedes-Benz GenH2 Truck, een prototype van Daimler Truck, heeft een afstand van 1.047 km afgelegd zonder te hoeven bijtanken. De rit vond plaats tussen Woerth am Rhein en Berlijn en onderschreef de haalbaarheid van waterstof als een groene energiebron voor de transportindustrie.

Daimler Truck is voorstander van een zogeheten dual-track strategie: het inzetten van zowel waterstof- als batterij-aangedreven voertuigen. "De sweet spot voor brandstofcelvrachtwagens ligt in flexibele en veeleisende langeafstandsvervoertaken," zei Andreas Gorbach, lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck AG.

Belangrijke Hoogtepunten van de Rit:

  • De GenH2 Truck werd aangedreven door een cellcentric-brandstofcelsysteem en was uitgerust met een vloeibaar waterstoftanksysteem.
  • De rit begon op 25 september bij het Customer Center van Mercedes-Benz Truck in Woerth am Rhein en eindigde de volgende ochtend in Berlijn.
  • Het voertuig legde de afstand af onder reële omstandigheden, volledig geladen met een totaal gewicht van 40 ton, en stootte geen CO2 uit tijdens de hele rit.
  • TÜV Rheinland heeft de rit met verzegelde tanks en gecontroleerde kilometers onafhankelijk bevestigd.

Voor de start werd de GenH2 Truck getankt met vloeibare waterstof bij het tankstation van Daimler Truck in Woerth. De waterstof, geleverd door Air Liquide, is van hernieuwbare oorsprong, geproduceerd uit biomethaan. Dankzij isolatie van de tanks kan de waterstof langdurig op temperatuur worden gehouden zonder actieve koeling.

Daimler Truck blijft vasthouden aan een tweeledige strategie van zowel waterstof- als batterijaangedreven voertuigen. Terwijl batterij-elektrische vrachtwagens ideaal zijn voor distributie en gepland langeafstandsvervoer, kunnen waterstofaandrijvingen volgens Dailmer Truck een betere oplossing bieden voor zeer flexibele en veeleisende transporttaken.