Toyota Motor Europe en VDL Groep hebben hun eerste waterstof demotruck onthuld, een resultaat van hun samenwerking die in mei werd aangekondigd. Met deze stap beoogt Toyota haar Europese logistieke operaties te vergroenen door gebruik te maken van de brandstofceltechnologie van Toyota in de zware vrachtwagens van VDL.

Deze demotruck is de voorloper van vier aanvullende waterstoftrucks die VDL Groep op de planning heeft staan. Deze trucks zullen deel uitmaken van de vloten van Toyota's logistieke partners, waaronder VOS Transport Group, CEVA, Groupe CAT en Yusen. Ze zullen een cruciale rol spelen in het dagelijkse logistieke verkeer langs Europese knooppunten zoals Antwerpen, Lille, Keulen, Amsterdam en Rotterdam. Elke route is strategisch uitgerust met minstens één waterstof tankstation.

De samenwerking heeft als doel de kennis en ervaring met betrekking tot het inzetten van waterstoftrucks op openbare wegen te verdiepen, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de groene energietransitie in Europa. Door deze vijfjarige proef hoopt men de ontwikkeling van een duurzame waterstofinfrastructuur in Europa verder te stimuleren, in lijn met de AFIR-normen.