Klarna, het toonaangevende Zweedse "buy now, pay later"-platform, heeft zijn eerste maandelijkse winst in drie jaar geboekt en overweegt nu een beursgang, zodra de marktomstandigheden verbeteren.

Sebastian Siemiatkowski, CEO van Klarna, gaf aan dat het fintech-bedrijf voldoet aan zijn drie voorwaarden voor een beursgang: een stevige voet aan de grond in de VS, beschikken over een duurzaam bedrijfsmodel en nog volop groeipotentieel. "Vanuit het oogpunt van een IPO zijn de eisen vervuld. Nu hangt het meer af van de marktomstandigheden en de voorbereiding van onze organisatie. We hebben nog geen officiële datum bekendgemaakt," zei Siemiatkowski.

Na een periode van sterke groei werd Klarna vorig jaar geconfronteerd met uitdagingen, waaronder het moeten verlagen van zijn waardering met 85% naar $6,7 miljard en het verminderen van zijn personeelsbestand met 10% vanwege groeiende verliezen. Echter, de recente winst in mei - de eerste sinds augustus 2020 - wijst op een omslag.

Ondanks een operationeel verlies van SKr775mn ($71mn) in het tweede kwartaal, wat een aanzienlijke verbetering was ten opzichte van het jaar ervoor, zag het bedrijf zijn inkomsten in datzelfde kwartaal met 17% stijgen naar SKr5,5 miljard. Tegelijkertijd daalden kredietverliezen met 41% tot SKr1 miljard.

Klarna, dat sinds zijn oprichting in 2005 consistent winstgevend was, kende verliezen toen het zwaar investeerde in de Amerikaanse markt in de hoop op een beursgang. Ondanks eerdere tegenslagen meldde Siemiatkowski dat Klarna in de VS nu 30 miljoen gebruikers heeft en daar drie opeenvolgende kwartalen brutowinst heeft gerealiseerd.