Amazon gaat een nieuwe vergoeding van 2% invoeren voor derde partij verkopers die hun eigen producten verzenden in plaats van te betalen voor Amazon's fulfilmentdiensten.

Deze verandering gaat in op 1 oktober en geldt voor leden van Amazon's Seller Fulfilled Prime (SFP)-programma, zo blijkt uit een bericht dat vorige week aan de handelaren is verstuurd.

Het SFP-programma, dat is gelanceerd in 2015, stelt derden in staat om hun producten te verkopen met het Prime-label zonder te betalen voor Amazon's fulfilment services. Het programma heeft niet zoveel gebruikers aangetrokken als Fulfillment By Amazon (FBA), vooral omdat verkopers aan strenge leveringseisen moeten voldoen.

De vergoeding komt bovenop de commissie van 8 tot 15% die Amazon al berekend voor orders die op het platform worden geplaatst. Deze beslissing valt samen met berichten dat de Federal Trade Commission een antitrust-rechtszaak tegen Amazon voorbereidt. De extra kosten kunnen door Amazon worden gebruikt om verkopers aan te moedigen gebruik te maken van zijn in-house diensten, maar kunnen ook leiden tot verhoogde controle door regelgevers.