Vandaag heeft Coolblue zijn jaarcijfers voor 2022 bekend. Het Rotterdamse e-commercebedrijf sprak van een uitdagend jaar door de energiecrisis, inflatie en daarmee een laag consumentenvertrouwen. Coolblue sloot het jaar af met omzet van 2,35 miljard euro, nipt hoger dan een jaar eerder (+0,6%). 

De groei was te danken aan de toegenomen omzet uit Duitsland (174 miljoen euro), de groei in marktaandeel op productgroepen zoals wasmachines en laptops in Nederland en België en de grote vraag naar energiebesparende producten. Met een EBITDA van 43 miljoen euro, was de groei echter onvoldoende om de stijgende kosten en margedruk op te vangen.

Met de opening van zijn tweede Duitse winkel, in Essen, en de uitbreiding van CoolblueFietst, zette Coolblue vorig jaar zijn opmars in Duitsland verder. Mede door deze investeringen nam de omzet er vorig jaar toe tot 174 miljoen euro.

Energie besparen was in 2022 relevanter dan ooit. Coolblue merkte een sterke vraag naar energiebesparende producten en ook Coolblue Energie groeide knetterhard. 

2022 was ook het jaar waarin Coolblue een recordaantal developers verwelkomde én waarin veel Coolblue’ers doorgroeiden. Mede daardoor lukte het de online retailer om veel grote verbeteringen door te voeren in zijn magazijn, bezorg- en klantenservice. 

Pieter Zwart, bestuursvoorzitter bij Coolblue blikte met name vooruit: “2023 wordt het jaar waarin we onze winkels weer een beetje beter gaan maken en we minstens 5 nieuwe winkels gaan openen. Daarnaast gaan we grote verbeteringen doorvoeren op onze websites en in onze app, om zo onze klanten nóg beter te helpen met hun keuze. Ook hebben we grote verwachtingen van de verdere groei in Duitsland waar we inmiddels een überhoge NPS van 80 hebben. En we gaan met Coolblue Energie nog meer klanten helpen met energie besparen vanuit ons spiksplinternieuwe kantoor in Utrecht. Kortom: 2022 was uitdagend maar heeft ons uitstekend voorbereid om van 2023 het aller-aller-allermooiste Coolblue jaar ooit te maken. En daar wil ik jou en alle Coolblue’ers ontzettend voor bedanken!”