Het Nederlandse VDL Nedcar maakt een transitie door van onafhankelijke autoproducent naar een brede partner in duurzame mobiliteit. ElectricBrands, een Duitse fabrikant van duurzame en innovatieve elektrische voertuigen, is de eerste beoogde e-mobility klant van VDL Nedcar. De intentieovereenkomst wordt de komende periode uitgewerkt om met ElectricBrands tot een structurele samenwerking te komen.

VDL Nedcar en ElectricBrands zijn in gesprek over het in productie brengen van twee modellen in Born: de e-stadsauto Evetta en de modulaire XBUS. Het plan is dat de eerste XBUS in 2025 in Born zal worden geproduceerd. Het daarmee gepaard gaande productievolume is afhankelijk van de verkoopaantallen. Voor de XBUS heeft ElectricBrands reeds orders uitstaan voor ongeveer 16.000 voertuigen.

“We zijn verheugd dat we in VDL niet alleen een productielocatie hebben gevonden, maar ook een financieel stabiel, gezond en innovatief familiebedrijf dat onze voertuigen gaat bouwen”, aldus oprichter en CEO Ralf Haller van ElectricBrands. “VDL zal ons deskundig en met veel ervaring ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van onze voertuigen. Dit zal uiteindelijk ten goede komen aan onze klanten die onze voertuigen bestellen of hebben besteld."

“Met de door ElectricBrands ontwikkelde eigen voertuigen kunnen we gezamenlijk een bijdrage leveren aan het vormgeven van de mobiliteit van de toekomst”, stelt CEO John van Soerland van VDL Nedcar. “Een toekomst waarbij we voor meerdere partners tegelijkertijd verschillende werkzaamheden verrichten. De samenwerking met ElectricBrands biedt perspectief voor VDL Nedcar.”

Het MIC ontwikkelt een demolijn om zware en complexe batterijpakketten te assembleren. Een uitdaging waarbij verschillende mobiliteitspartners uit het consortium Green Transport Delta – Elektrificatie samenwerken. VDL Nedcar is sinds 2021 de kartrekker van dit project waaraan 28 industriepartners en bedrijven deelnemen, met als doel het ontwikkelen van een batterij-ecosysteem in Nederland waarmee versneld de transitie naar klimaat neutrale mobiliteit kan worden vormgegeven.

“In Green Transport Delta ontwikkelen we een flexibele en geautomatiseerde pilotproductielijn voor batterijpakketten waar zowel toeleveranciers als OEM’s gezamenlijk kennis kunnen opdoen”, stelt CTO René Vounckx van VDL Nedcar.

De planning is dat deze batterijlijn in maart 2023 getest gaat worden. VDL Nedcar voert constructieve gesprekken met auto- en bussenbouwers om hun batterijen in Born te laten assembleren. Het kenniscluster voor batterijen, Battery Competence Cluster (BCC), waarvan VDL Groep medeoprichter en partner is, ondersteunt dit project met kennis en kunde. Het belang van batterijtechnologie wordt verder ondersteund met een voorgenomen investering vanuit VDL Groep in het Nationaal Groeifonds van ruim 25 miljoen in de verdere doorontwikkeling en opschaling van batterij technologie in Nederland.

De transitie naar duurzame e-mobiliteit zorgt ervoor dat VDL Nedcar in Born kansen ziet om een toonaangevende rol te spelen in brede en specialistische mobiliteitsvraagstukken, zowel het onafhankelijk bouwen van voertuigen voor derden, het ontplooien van duurzame mobiliteitsoplossingen in het MIC en het faciliteren van de groeistrategie van VDL-zusterbedrijven.