Amazon wil de banden breken met veel Europese tussenpartijen die goederen op haar site verkoopt. Amazon hoopt daarmee de prijzen op haar website te verlagen, zo bevestigde het bedrijf. 

In tegenstelling tot retailers die het verkoopproces zelf afhandelen, fungeren distributeurs als tussenpartij tussen Amazon en retailmerken door voorraden op te kopen van de productfabrikant en die vervolgens te verkopen aan Amazon.

De EU-afdeling van Amazon heeft woensdag distributeurs in de regio laten weten dat het in de komende maanden zal stoppen met het vermelden van hun producten, zo bericht CNBC. Distribiteurs kunnen zich wel als retailer aanmelden.

Een woordvoerder liet CNBC wweten dat ze het doet om de kosten laag te houden.

Amazon wacht met het doorvoeren van de verandering tot april, "om groothandelaren en distributeurs te helpen zich voor te bereiden", voegde de woordvoerder eraan toe.

Amazon CEO Andy Jassy heeft agressief gesneden in de uitgaven van het hele bedrijf terwijl het een verslechtering van de economische vooruitzichten en een vertraging van de verkoop tegemoet ziet.

Door de banden met distributeurs te verbreken, krijgt Amazon meer controle over de relaties met merken die goederen op de site willen verkopen, zo menen experts. Daarnaast krijgt het meer invloed op de kosten en productselectie en wordt er geld bespaard door tussenpersonen buitenspel, die vaak een extra marge afsnoepen van Amazon.