2022 was een recordjaar voor Volvo Trucks. Het bedrijf leverde een recordaantal van zijn trucks aan klanten en vergrootte in 41 landen zijn marktaandeel.

Volvo Trucks heeft in 2022 haar records verbroken. De wereldwijde vrachtwagenfabrikant leverde 145.195 trucks af, een stijging van 19% ten opzichte van 2021, toen 122.525 trucks werden geleverd. Volvo Trucks vergrootte ook zijn marktaandeel in het segment zware vrachtwagens (≥ 16 ton) in 41 markten wereldwijd. Een bijzondere prestatie, gezien de tekorten in de toeleveringsketen.

"We hebben een fantastisch jaar achter de rug, gezien de onzekere en moeilijke tijden waarin we leven. Ondanks tekorten in de toeleveringsketen en verstoringen in de productie zijn we erin geslaagd onze volumes aanzienlijk te verhogen en de vrachtwagens bij onze klanten te krijgen, zodat zij kunnen groeien en hun bedrijf kunnen verbeteren. Dit is te danken aan onze nauwe samenwerking met onze leveranciers en het harde werk in onze eigen organisatie en bij onze dealers," aldus Roger Alm, President Volvo Trucks.

In Europa heeft Volvo Trucks een marktaandeel van 18,2%, het hoogste ooit. Volvo Trucks is marktleider in verschillende Europese landen. Het bedrijf verhoogde zijn marktaandeel in Noord-Amerika en Australië, tot respectievelijk 10,8% en 17,0%. In Brazilië verhoogde Volvo Trucks zijn marktaandeel tot 24,6% en werd daarmee voor het eerst marktleider.

"We hebben in de loop van het jaar met succes nieuwe producten en diensten gelanceerd en we hebben ook aan veel nieuwe klanten voertuigen verkocht. De feedback die we van klanten krijgen is dat ze onze hoogwaardige, zuinige trucks echt waarderen, net als de professionele en snelle ondersteuning die ze krijgen van ons uitgebreide dealer- en werkplaatsnetwerk. Al deze factoren dragen bij aan hun eigen winstgevendheid," aldus Alm.

Voorop in het elektrificeren van transport

Volvo Trucks is in 2022 begonnen met de serieproductie van zware elektrische trucks, als eerste wereldwijde truckfabrikant. De leveringen van elektrische trucks laten nu duidelijk een positieve en stijgende trend zien. De VS, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden zijn momenteel de grootste markten voor Volvo's elektrische trucks.

"Veel van onze klanten, zowel in Europa als op veel andere markten, zijn in de loop van het jaar begonnen met de overstap naar elektrisch. Zij zien duidelijk dat emissievrij vervoer een toenemende en opwindende zakelijke kans is. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze trend zich zal voortzetten en de komende jaren sterker zal worden," stelt Roger Alm.