De groei van automatisering binnen bedrijven zal dit decennium flink versnellen waarbij robotwerkers mogelijk de menselijke werknemers toch echt zullen gaan overnemen, stelt CEO Cathie Wood van Ark Invest.

Door het gebruik van geautomatiseerde robots zal het personeelsbestand van de e-commercereus komende jaren drastisch veranderen, zei de portefeuillebeheerder woensdag.

"Amazon neemt ongeveer dagelijks duizend nieuwe robots in gebruik. Als je het aantal robots dat Amazon heeft vergelijkt met het aantal werknemers, is dat ongeveer een derde. Wij geloven dat Amazon tegen 2030 meer robots dan werknemers kan hebben," zei Wood tegenover CNBC.

De robotrevolutie zal niet beperkt blijven tot Amazon; het zal zich verspreiden over de hele productie, naarmate de verbeterende technologie en de dalende kosten de overgang versnellen. "Als je kijkt naar de daling van de kosten, die al onze modellen aansturen, voor elke cumulatieve verdubbeling van het aantal geproduceerde robots liggen de kostendalingen in het 50-60% bereik," aldus Wood.

Net als veel andere techbedrijven heeft Amazon de afgelopen maanden werknemers ontslagen. Amazon kondigde in januari meer dan 18.000 ontslagen aan, hoewel het bedrijf daarmee nog steeds ruim boven zijn pre-pandemische personeelsbestand zit.