De FNV heeft besloten om Niek Stam te benoemen als bestuurder FNV Havens en als tijdelijk vervanger van Roos Rahimi.

Met Stam haalt de FNV naar eigen zeggen "een zeer ervaren cao-onderhandelaar" in huis met ervaring als vicevoorzitter van de ETF (Federatie Europese Vakbonden) en ITF (Internationale Transportarbeiders Federatie). Stam zal zich voornamelijk met de komende cao-onderhandelingen bezighouden.

Niek Stam reageerde op zijn aanstelling: "De havensector kan niet zonder de locomotieven en leden die iedere dag keihard werken om kolen, ertsen, containers en wat dan ook vervoeren van en naar de havenbedrijven. Dit was dan ook een belangrijke motivatie om mij aan te bieden om de cao deze keer te gaan doen. Dat doen we natuurlijk niet zomaar even. In een periode dat inflatie ontiegelijk hoog is, wordt het een uitdaging om dit gecompenseerd te krijgen. Maar eerlijk is eerlijk: in de havensector kennen alle cao’s die FNV Havens afsluit de Automatische Prijscompensatie. Dat is natuurlijk geen garantie, maar de inzet om dit uit te onderhandelen is wel gegarandeerd. Dit moet toch een goede kans van slagen hebben."

Zwaar werk

FNV Havens heeft een model ontwikkeld waarbij per individu zwaar werk bepaald kan worden. En aan de hand van de uitkomst van het wegingsmodel wordt bepaald hoeveel maanden voor AOW-leeftijd men eerder kan stoppen met werken. Stam: "Ook bij DB Cargo Nederland vindt zwaar werk plaats. Dus moeten hierover afspraken gemaakt worden met de bijbehorende financiering. Dat verdienen de werknemers met zwaar werk en het is goed voor het bedrijf. Binnen de havensector hebben wij al vele cao-afspraken met financiering gemaakt. Ik heb er ontzettend veel zin in om ook met dit dossier aan de slag te gaan."