Amazon heeft verklaard dat het meer dan 18.000 werknemers hun baan verliezen, in een poging de schuldenlast te verlagen. Het gaat om de grootste ontslagronde in de geschiedenis van het bedrijf. Hoewel het onbekend is in welke landen de ontslagen zullen vallen, maar aangenomen wordt dat de banen in Europa niet gespaard zullen worden. De consumentendivisie en de HR-afdeling zullen het grootste deel van hun werkgelegenheid verliezen.

De herstructurering is het gevolg van de "onzekere economie", zo laat CEO Andy Jassy weten. Hij benadrukte dat Amazon de actie niet lichtvaardig opvat en dat er wordt nagedacht over de gevolgen voor de mensen die hun baan verliezen. Eerder werd gezegd dat er minder werknemers nodig waren in een tijd waarin meer werknemers werden ingezet om de toenemende vraag tijdens de epidemie op te vangen.

De herstructurering van Amazon is niet ongewoon; andere technologiebedrijven zoals Meta (eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp) en Salesforce, hebben soortgelijke reorganisaties doorgevoerd. De bedrijven staan onder druk van een vermindering van advertentie-inkomsten omdat bedrijven streven naar bezuinigingen, terwijl consumenten minder uitgeven omdat de kosten van levensonderhoud zijn gestegen.

Werknemers die door de herstructurering zijn getroffen, krijgen op 18 januari bericht.