Het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert is het toneel van een bijzonder initiatief: VDL Groep, Diffutherm, VGI Groep, The Schippers Group, Van der Heijden Transport en Logistiek en Boerboom Hout willen samen veel stroom op gaan wekken om het bomvolle lokale stroomnet te ontlasten.

De oorzaak van deze plannen is het bomvolle hoogspanningsnet in de regio Eindhoven en de Kempen. Met een zogenoemde Energy Hub willen de bedrijven veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet zijn en duurzamer zijn, zo meldt Omroep Brabant. Door de flink gestegene vraag naar elektriciteit zit het net veel eerder dan verwacht aan de maximale capaciteit. Uitbreiding laat nog even op zich wachten, waardoor er gekeken wordt of er elkaar uit de brand geholpen kan worden door middel van groene stroom.

Energy hubs zijn lokale energiecentrales waarbij energie binnen een relatief klein gebied wordt opgewekt en direct in de buurt verbruikt. Ook kan er tijdelijk stroom worden opgeslagen, voor het moment dat er niet genoeg elektriciteit wordt opgewekt. De bedrijven die meedoen aan dit initiatief hopen hiermee minder afhankelijk te worden van het hoogspanningsnet en meer gebruik te kunnen maken van duurzame energie. Er wordt nog onderzoek gedaan of zo’n lokale elektriciteitshub technisch gezien mogelijk is, met resultaten die in 2023 verwacht worden.