De prijzen voor luchtvracht op enkele van 's werelds belangrijkste handelsroutes zijn in november gedaald, tegen de gebruikelijke seizoenstrends in.

Uit de laatste statistieken van de Baltic Exchange Airfreight Index (BAI) blijkt dat de spot- en contracttarieven die expediteurs betaalden voor diensten van Hong Kong naar Noord-Amerika daalden tot gemiddeld $6,49 per kg, vergeleken met $6,74 per kg in oktober.

De tarieven op de handelsroute zijn ook lager dan een jaar geleden, toen expediteurs maar liefst $11,54 per kg betaalden. De gemiddelde prijzen van Hongkong naar Europa waren ook lager dan een maand eerder en daalden van 5,78 dollar per kg in oktober tot 5,62 dollar per kg.

Vorig jaar lagen de prijzen voor november op gemiddeld $7,91 per kg. De prijzen stijgen gewoonlijk in de aanloop naar december, wanneer de industrie het hoogseizoen ingaat. De dalingen komen omdat de luchtvrachtmarkt vertraagd na een snelle groei in 2021.

Inflatie, vertragende economieën, de oorlog in Oekraïne en Covid lockdowns in China hebben allemaal geleid tot vraagdalingen, zei IATA in haar laatste maandelijkse overzicht.

Ook de zeevaart heeft zich hersteld van de knelpunten van vorig jaar en de prijzen zijn gedaald, wat heeft geleid tot een zekere modale verschuiving terug naar zeevracht.

"Recente stijgingen op de aandelenmarkten, vooral in Europa na dalingen van de gasprijs daar, hebben enige hoop gewekt dat er misschien een einde komt aan de prijsdaling", zei Tac Index in zijn laatste marktrapport.

"Maar hernieuwde lockdowns in China hebben ook de vrees doen ontstaan dat de bevoorradingsketens verder verstoord zullen worden - met de recente protesten in de grote steden als verdere reden tot bezorgdheid."