Dascher heeft 8.500 wissellaadbakken die goederen vervoeren tussen zijn Europese vestigingen uitgerust met slimme volgapparatuur. Met behulp van het Internet of Things kunnen de wisselbakken in realtime worden gevolgd en aankomsttijden nauwkeurig worden berekend.

De informatie wordt gepresenteerd op zogeheten ‘telematicaborden’. Dat biedt de medewerkers van Dachser volledig nieuwe mogelijkheden voor visualisering en analyse, die met name klanten meer inzage geven in de supply chain.

Samen met Deutsche Telekom en andere technologiebedrijven heeft Dachser gewerkt aan de ontwikkeling van innovatieve smart tracking devices voor gebruik in wisselbakken. Deze devices zijn uitgerust met high-end SIM-kaarten van Deutsche Telekom en bestaan uit energiebesparende energiemodules ondersteund door zonnecellen, moderne plaatsbepalingstechnologie op basis van satellieten (GPS, Galileo) en draadloze modules op basis van de nieuwe 5G/LPWAN-netwerken (LTE-M). Voor extra betrouwbaarheid maken zij ook gebruik van andere radiostandaarden, die nog op grote schaal worden gebruikt. De geïntegreerde oplossing is ontwikkeld om zonder onderhoud twaalf jaar mee te gaan, wat gelijk staat aan de levensduur van een wissellaadbak.

In totaal vijf telematicaborden verwerken en tonen realtime locatiegegevens van groepagevervoer over lange afstand aan de medewerkers van DACHSER. De borden kunnen zendingen volgen en de precieze locatie van traceerbare voertuigen of materieel in realtime weergeven. Dit geeft vestigingen en klanten een gedetailleerde berekening van de ETA van elke zending, wat de planning in de overslagloods en korteafstandszendingen vergemakkelijkt.

Bovendien visualiseren de borden opties voor extra ladingen en retourladingen, wat de samenwerking tussen de vestigingen versterkt. Daarnaast geven de borden informatie over de komende serviceafspraken van de wisselbakken. In de komende maanden zal het systeem via een speciaal ontwikkelde chauffeursapp ook GPS-gegevens in kaart kunnen brengen van chartertransporten.