Afgelopen week stond de Jaarbeurs in het teken van Logistica Next en ICT & Logistiek. 9.466 bezoekers kregen tijdens de beurs een goede indruk van de ontwikkelingen in de logistieke keten van de afgelopen drie jaar, waarin beide beurzen door de coronapandemie niet georganiseerd werden. Jaarbeurs-organisatoren Corien den Ouden en Paul Verdult kijken terug op een succesvolle editie.

“De kracht van de combinatie van de beurzen is dat je oplossingen van beide events nodig hebt om je logistieke processen te optimaliseren. Technologie en intralogistiek zijn daarmee onlosmakkelijk met elkaar verbonden”, vertelde Corien den Ouden, sales en projectmanager van Logistica Next en ICT & Logistiek. “Naast technologie is er aandacht hoe de industrie kan inspelen op het arbeidstekort, het welzijn van werknemers kan verbeteren en het veiliger maken van distributiecentra”, vult Verdult aan.

Verdult, vanaf de beginjaren betrokken bij ICT & Logistiek, ziet een nieuwe trend in vergelijking met de eerdere edities, waarvan de laatste drie jaar geleden plaatsvond. De sector lijkt namelijk niet alleen in magazijnen en distributiecentra, maar ook in de Jaarbeurs efficiënt met de oppervlakte om te gaan. “Vroeger kwamen er heftruckfabrikanten om hun nieuwste hardware te stallen. Tegenwoordig gaat het meer om het delen van kennis, het gesprek aan gaan en het delen van best practices. Gericht op de logistiek manager, de supply chain manager, het transport management en andere beslissers die bezig zijn om hun beperkte mensen en middelen maximaal te benutten. Klanten van beide beurzen zijn blij, er hangt een goede sfeer. Het is goed dat sector weer bij elkaar is gekomen, want de uitdagingen zijn behoorlijk.”

Fonq, Sligro Food Group en IKEA delen kennis

In de verschillende theaters deelden toonaangevende partijen hun kennis en ervaringen. Youssef Zouhair gaf een presentatie hoe IKEA haar winkels de komende jaren ombouwt tot fulfilmentcentra. Jan Hommes van BMWT interviewde Wouter Sluiter (logistiek manager van Fonq) en Roel Megens (directeur logistiek van Sligro Food Group) over hoe zij hun operatie futureproof maken.

Defensie zoekt samenwerking met de markt

Het merendeel van de bezoekers bestond uit beslissers. Onder de bezoekers waren medewerkers van partijen als DSM, Cornelis Vrolijk, Gall & Gall, Honeywell, Blokker, Jumbo, DSV, Medicura en Radio Holland en consultants. Ook het Ministerie van Defensie was aanwezig. “Het Ministerie van Defensie heeft de logistiek zo ongeveer uitgevonden, in de tijd dat het nog het Ministerie van Oorlog heette, maar inmiddels zijn we ingehaald door de markt. We volgen de ontwikkelingen in de markt en werken waar nodig samen met partijen om onze veiligheid en vrijheid te bewaken”, verklaarde luitenant-kolonel Van Lith het bezoek.

Ministerie Infrastructuur en Waterstaat maakt digitalisering prioriteit

Ruth Clabbers (Directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme zaken) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf tijdens ICT & Logistiek het startschot voor het programma Digitale Infrastructuur Logistiek. Het ministerie, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Schiphol, evofenedex, TLN, douane en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven zetten daarmee de schouders onder toekomstbestendige logistieke ketens. "We kunnen niet langer varen op onze gunstige geografische ligging en onze uitstekende fysieke achterlandinfrastructuur", stelde Clabbers. "Digitalisering is de komende jaren de onderscheidende factor. Met het programma geven we gezamenlijk invulling aan de broodnodige digitalisering en zorgen we ervoor dat onze logistieke ketens hun positie in de wereldtop kunnen behouden. Samen zorgen we voor efficiëntere en duurzamere logistiek.

De volgende editie van ICT & Logistiek staat alweer in de agenda van de Jaarbeurs en vindt plaats op 8 en 9 november 2023.