De orderportefeuille van 's werelds grootste rederij bevat nu net iets minder 2 miljoen TEU, een aantal dat zo groot is dat het voor concurrenten moeilijk gaat worden dit ooit te evenaren.

Om de gigantische orderportefeuille van MSC in perspectief te plaatsen: de orderportefeuille van MSC is groter dan die van Maersk, CMA CGM en COSCO bij elkaar; respectievelijk de tweede, derde en vierde grootste lijnvaartmaatschappij ter wereld. 

Alphaliner registreerde dat MSC aan het begin van het jaar Maersk overtrof aan de top van de lijnvaartranglijst. Terwijl Maersk voortdurend heeft verklaard dat het niet van plan is een vloot groter dan 4,3 miljoen teu te hebben, heeft MSC zijn voorsprong op zijn Deense alliantiepartner zeer snel vergroot, waardoor Maersk nu zo'n 225.000 slots meer heeft.

Het aantal tweedehands containerschepen dat MSC heeft gekocht, heeft ook veel krantenkoppen gehaald. Sinds de maatschappij in augustus 2020 begon aan een ongekende koopgolf van schepen heeft het ongeveer 240 tweedehands schepen aan de vloot toegevoegd.

"Het feit dat een grote lijnvaartmaatschappij transacties verricht, versterkt het vertrouwen dat de S&P-markt misschien dichterbij de bodem komt, maar er moet nog een aanzienlijke prijsaanpassing komen als de chartermarkt niet snel enige stabiliteit vindt," merkte makelaar Braemar op over de laatste tweedehands koopgolf van MSC.

De acties van MSC als de markt draait zullen mede de marktomstandigheden dicteren. Niet alleen zullen andere vervoerders hopen dat MSC de levering van haar nieuwbouwschepen in de komende jaren uitstelt, ook staat voor MSC in 2023 en 2024 een massale opruiming van oudere tonnage op de planning, waarbij veel analisten verwachten dat de sloop van schepen binnenkort een historisch hoog niveau zal bereiken.