De ChristenUnie heeft een motie ingediend in de Tweede Kamer om voor elke bestelling een vast bedrag te betalen, naast een bepaald percentage van de waarde van de bestelling.

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis zei dat de opbrengsten weer naar de kleine en middelgrote bedrijven moesten gaan, die worstelde met de macht van de grote, internationaal opererende webwinkels. "Steeds vaker moeten lokale winkels concurreren met grote webshops. Het gevolg is dat het mkb de strijd steeds vaker lijkt te verliezen en dat onze winkelstraten leeg komen te staan, terwijl bezorgbusjes met pakketjes af en aan rijden. Deze bezorggekte kan en moet echt minder."

Volgens Grinwis is het beter om naar de winkelstraat te gaan en zo traditionele winkels te helpen die het zwaar hebben door de hoge kosten en concurrentie van grote webspelers.

Het stoort Grinwis dat veel grote bedrijven producten gratis verzenden en dat een enkele bestelling soms over meerdere ritten verspreid is. "Al zou het vanuit klimaatoogpunt beter zijn om het aantal bezorgbewegingen te beperken door alles in één keer te bestellen of nog beter: fiets gewoon naar de dichtstbijzijnde winkelstraat."

Het is nog onduidelijk of er een kamermeerderheid is voor het voorstel.