FedEx Corp. kondigde donderdag laat een algemene tariefverhoging van 6,9% aan voor 2023, de grootste verhoging in zijn geschiedenis.

 

Gewoonlijk verhoogt FedEx zijn jaarlijkse tarieven tussen 4,9% en 5,9%. Analisten verwachtten voor 2023 wel al een verhoging van 6% of meer om het effect van de kosteninflatie te compenseren.

Besparingen in de lucht en op de grond 

FedEx is van plan in het huidige fiscale jaar tussen de 2,2 miljard en 2,7 miljard dollar te besparen door kostenbesparingen bij zijn lucht- en internationale tak en de Amerikaanse grond eenheid. Het bedrijf zei dat het het aantal FedEx Express-vluchten zou gaan terugschroeven en een onbepaald aantal vliegtuigen tijdelijk aan de grond zal houden. Deze stappen zullen tussen de 1,5 en 1,7 miljard dollar besparen, zei het bedrijf.

FedEx zei dat het $300 miljoen tot $500 miljoen zal besparen bij zijn grond eenheid door bepaalde sorteeroperaties te sluiten en sommige bezorgoperaties op zondag op te schorten. Het heeft niet zijn gehele dure zondagsbezorgingsnetwerk gesloten, zoals sommigen hebben geadviseerd.

Het bedrijf publiceerde ook officieel zijn fiscale resultaten voor het eerste kwartaal, die bijna werden ondergesneeuwd door de vooraankondiging van afgelopen donderdag. Een daling van het bedrijfsresultaat van 69% op jaarbasis. 

Zwakke volumes 

FedEx wijt de enorme daling bij de eenheid aan de plotselinge zwakte van de trans-Pacifische luchtvolumes in de laatste weken van het kwartaal. Kostenmaatregelen bleven achter bij de volumedalingen, en de bedrijfskosten bleven hoog in verhouding tot de vraag, aldus het bedrijf.

De vooraankondiging verraste een hoop mensen en stuurde het FedEx aandelen tijdens de handel van afgelopen vrijdag met meer dan $40 per aandeel het rood in.