Prologis, wereld grootste speler in industrieel vastgoed, neemt Duke Realty over in een deal ter waarde van $26 miljard, waardoor Prologis de beschikking krijgt over ruim 15 miljoen m2 aan logistiek vastgoed plus nog eens 1,1 miljoen vierkante meter in ontwikkeling. Beleggers reageerden weinig enthousiast, het aandeel Prologis noteerde vandaag 9% lager.

Prologis zei dat het van plan is zich terug te trekken uit een van de markten waarin Duke Realty actief is, zonder deze bij naam te noemen. De nieuwe moedermaatschappij controleert ongeveer 100 miljoen m2 commerciële ruimte, met vooraanstaande huurders zoals Amazon, Home Depot en FedEx. Belangrijke markten waar Duke activa heeft zijn onder meer Zuid-Californië, New Jersey, Zuid-Florida, Chicago, Dallas en Atlanta.

Vorige maand wees Duke Realty een bod van $24 miljard van Prologis af. Prologis slokte haar kleinere rivaal Liberty Property Trust in de herfst van 2019 over voor $ 12,68 miljard.

"We hebben bewondering voor de gedisciplineerde herpositioneringsstrategie die het Duke Realty-team de afgelopen tien jaar heeft voltooid," zei Prologis mede-oprichter, CEO en voorzitter Hamid R. Moghadam in een release. "Ze hebben een uitzonderlijke portefeuille opgebouwd in de VS, gelegen in regio's waarvan wij geloven dat ze in de toekomst beter zullen presteren. Dat zal worden gevoed door Prologis' bewezen staat van dienst als waardecreëerder in de logistieke sector. We hebben een divers model dat ons in staat stelt nog meer waarde te leveren aan klanten."

Er is een groeiende bezorgdheid over overbezette distributie- en fulfillmentcentra, nu de groei van e-commerce wat vertraagt en de economische onzekerheid onder consumenten verband houdt met de hardnekkig stijgende inflatie en de kosten van basisgoederen. Om dat punt te onderstrepen, daalde het Prologis-aandeel vandaag om 11 uur met 8,9%, een weerspiegeling van het marktsentiment over de deal.

Amazon in het bijzonder wil minstens 10 miljoen vierkante meter en zelfs 30 miljoen vierkante meter magazijnruimte afstoten, en zegt dat zijn overtollige portefeuille in de eerste helft van 2022 ongeveer $10 miljard aan operationele kosten zal toevoegen. Dit komt in het kielzog van een verlies van 3,8 miljard dollar in het eerste kwartaal, waarbij de overcapaciteit nog eens 2 miljard dollar aan extra kosten met zich meebracht. Dave Clark, hoofd van Amazons wereldwijde consumentenactiviteiten, vertrok kort daarna en werd CEO bij Supply Chain en expeditiebedrijf Flexport.