Intospace, de grootste logistiek vastgoedontwikkelaar van Nederland, heeft een nieuw distributiecentrum opgeleverd in Zaltbommel. Logistiek dienstverlener Vos Transport Zaltbommel heeft de distributiehal direct na oplevering in gebruik genomen.

Bij het ontwerp van het gebouw is bijzondere aandacht besteed aan een goede integratie met het landschap. Intospace heeft tijdens het ontwerpproces nauw samengewerkt met Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard.

Het nieuw opgeleverde distributiecentrum beschikt over meer dan 18.000 vierkante meter magazijnruimte, 2.000 vierkante meter mezzanine, bijna 1.200 vierkante meter kantoorruimte met twee verdiepingen en 127 parkeerplaatsen. Het gebouw is strategisch gelegen nabij de logistieke ader van de A2. De ontwikkeling is onderdeel van de uitbreiding van Bedrijvenpark De Wildeman, onderdeel van de logistieke vallei Rivierenland, een samenwerkingsverband met bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen in de regio.

Groene muur

Volgens projectmanager Marcel Kok van Intospace maakt de extra aandacht voor landschappelijke inpassing het gebouw het meest bijzonder. “De ene kant van het distributiecentrum is best ver van de dichtstbijzijnde woning, maar wel in het zicht”, zegt Kok.

“Daarom hebben we overlegd met het bestuur van Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard. Naar aanleiding van de gesprekken gaan we onder meer een groene wand plaatsen aan de zijde die naar de omwonenden is gekeerd. De hele voorbereidende bouw is nu in oktober voor het zaaiseizoen komen de eerste platen binnen."

De groene wand is zo ontworpen dat er elk seizoen een andere wand geplant kan worden. Zo ontstaat er gedurende de seizoenen een dynamiek en krijgt het gebouw regelmatig kleurwisselingen. Om de lokale biodiversiteit te vergroten, wordt bij de selectie van soorten veel aandacht besteed aan lokale plantensoorten.

Gebouw binnenkort voorzien van zonnepanelen

Vos Transport Zaltbommel neemt per september zijn intrek in het gebouw. Vos gaat de locatie gebruiken om zijn warehouse-activiteiten meer centraal uit te voeren. Naar verwachting komen er tot 175 personen in het nieuwe distributiecentrum te werken. Het energiezuinige gebouw met label A+++ zal binnenkort tevens worden voorzien van zonnepanelen. Die worden geïnstalleerd door Sunrock, waarmee Intospace recentelijk een strategisch partnerschap heeft gesloten. Intospace is in december vorig jaar in samenwerking met aannemer Wouters Schijndel begonnen aan de bouw. Het pand heeft met een BREEAM-certificaat van de graad 'excellent' een zeer hoge duurzaamheidsscore.