De nieuwe CEO van Flexport, Dave Clark, heeft een voormalige collega bij Amazon overgehaald om bij Flexport te komen werken.

De in San Francisco gevestigde expediteur heeft Tim Collins, een voormalige vice-president van Amazons wereldwijde logistieke eenheid die de afgelopen 18 maanden topman was bij instant delivery platform Gopuff, benoemd voor de nieuwe rol van senior vice-president operations, met ingang van 12 september, vertelde een woordvoerder aan FreightWaves.

Collins zal veel van de dagelijkse operationele functies overnemen van de Nederlander Sanne Manders, die nu de overstap maakt van chief operational officer naar de functie van chief strategy officer. In zijn nieuwe rol zal hij zich richten op het bepalen van Flexport's 5-tot-10-jaar strategie samen met senior executives.

Collins werkte meer dan 20 jaar nauw samen met Clark bij Amazon (NASDAQ: AMZN), waar hij hielp bij het opbouwen van Amazons logistieke netwerk en de internationale groei daarvan.

Zijn benoeming volgt op de benoeming van Darcie Henry, al lange tijd hoofd personeelszaken bij Amazon, om de personeelsafdeling van Flexport te leiden. Beide personen hebben uitgebreide ervaring met het snel laten groeien van teams.

Clark, die op 1 juli is afgetreden als hoofd van Amazons Worldwide Consumer unit, treedt donderdag in dienst bij Flexport en zal gedurende zes maanden de CEO-taken delen met oprichter Ryan Petersen. Hij wordt geprezen voor het creëren van Amazons enorme logistieke netwerk, inclusief een eigen luchtvaartmaatschappij met bijna 100 vrachtvliegtuigen, een nieuwe luchthub op Cincinnati-Northern Kentucky International Airport, oceaan container management en honderden fulfillment centra.

Collins zal rechtstreeks rapporteren aan Clark, die werd aangesteld om de overgang te beheren van een startup naar een volwassen bedrijf dat weet hoe het zijn doelmarkt moet bereiken, zelfvoorzienend is en een strategisch langetermijnplan heeft om te concurreren met wereldwijde externe logistieke dienstverleners. Zijn mandaat is om het geografische bereik, de IT- en automatiseringscapaciteiten, de talentenpool en de klanten van het bedrijf duurzaam te laten groeien en het bedrijf tegelijkertijd consequent winstgevend te maken.

Flexport verdubbelde de omzet tot 3,3 miljard dollar en boekte zijn eerste winst in 2021, door voor meer dan 19 miljard dollar aan goederen te verplaatsen voor duizenden klanten zoals McDonald's. Het 9 jaar oude bedrijf heeft meer dan $2,3 miljard opgehaald en heeft meer dan 3.500 werknemers. Het verwacht dit jaar ongeveer $5 miljard aan bruto-inkomsten.

In februari haalde het 935 miljoen dollar op in een Serie E-financieringsronde die het op 8 miljard dollar waardeert, volgens de gegevens van Pitchbook.

Het bedrijf heeft een leidende rol gespeeld in het samenbrengen van de fysieke en digitale wereld van de logistiek. Zijn expeditiediensten worden beheerd via een cloudgebaseerd platform dat grensoverschrijdende handel voor klanten vereenvoudigt.

Operationeel team
Bij Flexport zal Collins zich richten op operationele uitvoering, het verlagen van de kosten van de dienstverlening, het coördineren met transport en andere partners en ervoor zorgen dat de logistieke dienstverlener de juiste mix van middelen heeft om doelklanten te bedienen, aldus de woordvoerder.

"Het opbouwen van de meest efficiënte operaties wereldwijd is van cruciaal belang voor de groei van Flexport. Tim heeft een indrukwekkende staat van dienst in het aansturen van operationele uitmuntendheid bij snelgroeiende organisaties, en zijn leiderschap zal integraal zijn in het opschalen van onze wereldwijde activiteiten en het bevorderen van onze missie om wereldwijde handel gemakkelijk te maken voor iedereen," zei Petersen in een verklaring.

Collins begon als general manager van Amazons eerste fulfillment center. Daarna bekleedde hij verschillende leidinggevende functies, waaronder directeur van Noord-Amerika fulfillment; directeur van opkomende regio's, waar hij Amazon's toetreding tot nieuwe markten leidde, waaronder India, China en Brazilië; en vice-president van Europese operaties. Na 20 maanden bij Uber keerde Collins in augustus 2016 terug om de wereldwijde logistieke operatie van Amazon te leiden, waar hij verantwoordelijk was voor het opbouwen van alle last-mile-activiteiten van Amazon wereldwijd.

Bij Gopuff was Collins verantwoordelijk voor supply chain, transport, fulfillment, bezorging, vastgoed, operations product en technologie, en klantenservice.  

Zijn hoogste plaatsvervanger wordt Ilse de Bruin, de huidige vice-president operations van Flexport.

Collins, die werkzaam zal zijn in Bellevue, Washington, begon zijn carrière bij de Port of Seattle, waar hij leiding gaf aan douane-entrepots en vervolgens als general manager of construction leiding gaf aan de ontwikkeling van de op dat moment grootste zeeterminal van de haven.