PostNL heeft de financiële resultaten voor het vierde kwartaal en het volledige jaar 2023 gepresenteerd, samen met plannen voor een toekomstbestendige postdienst in Nederland. De resultaten weerspiegelen een lichte groei in pakketvolumes en een voortdurende daling in postvolumes.

In 2023 zag PostNL een pakketvolume stijging van 0,9% in het vierde kwartaal, terwijl mailvolumes met 1,9% daalden in dezelfde periode, voortbouwend op een jaarlijkse daling van 7,4%. Ondanks deze uitdagingen verbeterde de CO2-efficiëntie met 10%, en de vrije kasstroom steeg significant naar €143 miljoen in het vierde kwartaal.

Herna Verhagen, CEO van PostNL, licht toe: "2023 was een jaar vol uitdagingen, gekenmerkt door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden." Ze benadrukt het belang van aanpassingen in de postregelgeving om de dienstverlening af te stemmen op veranderende klantbehoeften en de financiële gezondheid van PostNL te waarborgen. PostNL plant de bezorging aan te passen naar twee dagen, met een optie voor prioriteitslevering tegen een hoger tarief.

Voor de pakketdivisie blijft PostNL positief over de groeimogelijkheden in de e-commerce markt, ondanks economische onzekerheden. Verhagen benadrukt de noodzaak van balans tussen volume en waarde en kondigt maatregelen aan die in 2024 positief zullen bijdragen aan de resultaten.

Vooruitkijkend naar 2024 verwacht PostNL een genormaliseerde EBIT tussen de €80 miljoen en €110 miljoen, met een vrije kasstroom van €0 tot €40 miljoen.