DHL test momenteel een nieuwe methode die het versturen van pakketten voor haar klanten aanzienlijk eenvoudiger kan maken. Volgens de website Paketda.de probeert het bedrijf in geselecteerde regio's een methode uit, die het versturen van pakketten zonder etiket mogelijk maakt.

Deze methode maakt het mogelijk om via een smartphone-app een verzendcode te kopen, die met de hand op de doos geschreven kan worden. Met deze code - een PAK-ID voor verzendingen of een RET-ID voor retouren - is het pakket gefrankeerd. Klanten kunnen vervolgens via de DHL-App of per e-mail een ophaalverzoek doen.

Het systeem is speciaal bedoeld voor contactloze overdracht. Het pakket kan simpelweg bij de deur worden achtergelaten voor ophaling door DHL, zonder dat er een fysieke interactie met de bezorger nodig is. Voor diegenen die hun pakket persoonlijk aan de bezorger willen overhandigen, verandert er niets; ze kunnen de online gekochte QR-code tonen waarna de bezorger ter plekke een verzendetiket afdrukt. Dit nieuwe proces is momenteel alleen beschikbaar voor pakketten in verzenddozen.

DHL test deze nieuwe verzendmethode onder andere in het Duitse Dresden, maar het is nog onduidelijk in welke andere regio's het beschikbaar zal zijn en wanneer er een bredere uitrol plaatsvindt.