Schotpoort Transport Groep heeft een nieuw laadpunt geopend voor haar vrachtwagens, dat wordt aangedreven door zonne-energie en is uitgerust met een batterij om continuïteit te waarborgen. Het laadpunt kan overdag ook worden gebruikt door andere vervoerders.

Directeur Marc Seesing van het familiebedrijf benadrukt het belang van duurzaam ondernemen: "Meer dan 30% van ons personeel bestaat uit collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt. We zoeken continu naar manieren om de dienstverlening te verduurzamen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen." Deze inspanningen omvatten onder andere de transitie naar elektrische vrachtwagens. Seesing legt uit: "Het zijn grote investeringen, maar we denken hiermee op de behoeften van onze opdrachtgevers in te spelen. Opdrachtgevers en klanten verwachten steeds vaker duurzaam vervoer."

Een van de uitdagingen waarmee het bedrijf werd geconfronteerd, is efficiënt gebruik van zelf opgewekte zonne-energie om de elektrische vrachtwagens op te laden. Seesing vervolgt: "Overdag zijn de vrachtwagens onderweg en leveren we eigenlijk te veel stroom terug aan het net. 's Nachts laden we de vrachtwagens op, maar dan schijnt de zon niet." Als oplossing heeft Schotpoort een laadplein ontwikkeld voor 8 elektrische vrachtwagens, waarbij de stroom wordt geleverd door een batterij die gekoppeld is aan zonnepanelen.

Het laadplein zal niet alleen dienen voor het opladen van de eigen vrachtwagens, maar ook beschikbaar zijn voor andere vervoerders overdag. Seesing: "Het laadpunt is vooral bedoeld als steunpunt om even bij te tanken als de chauffeur bang is zijn bestemming net niet te halen." Het bedrijf hoopt het laadplein tegen het tweede kwartaal van 2024 operationeel te hebben.

De implementatie van het laadplein werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van logistiek makelaar Soufiane Benslimane. Schotpoort ontving subsidie voor het project van Provincie Gelderland.