De vraag naar luchtvracht blijft laag maar de capaciteit neemt toe, volgens het laatste rapport van DHL.

Volgens het "Airfreight State of the Industry"-rapport dat deze maand gepubliceerd werd, zijn inflatie en verminderde koopkracht enkele van de redenen waarom de vraag laag is.

Hoewel de volumes "verzwakt blijven" zijn ze stabiel na de piekdaling die in juli werd waargenomen. E-commerce levert een "zachte maar gestage" bijdrage aan de luchtvrachtvolumes. In een LinkedIn-bericht over het rapport zei DHL Global Forwarding echter: "Het is onwaarschijnlijk dat het komende piekseizoen een volumestijging te zien zal geven, want de exportorders blijven laag en de voorraden hoog."

Het rapport merkte op dat er in de meeste sectoren sprake is van lagere verkopen en hoge voorraden, voornamelijk in de detailhandel en de verwerkende industrie.

Bovendien blijft de oorlog tussen Oekraïne en Rusland de vraag naar luchttransport negatief beïnvloeden, terwijl de verbeterende omstandigheden in de zeevracht de vraag verder doen afnemen.

De totale capaciteit daalde in augustus met -11% ten opzichte van augustus 2019, maar de verbetering van maand tot maand zette door.

De tarieven vertonen tekenen van verzachting op weinig handelsroutes, aldus DHL. In juli lagen de tarieven wereldwijd 21% hoger dan in juli 2019.

Toeslagen zullen waarschijnlijk schommelen naarmate de brandstofprijzen dalen, zei DHL.

De vraag naar luchtvracht daalde in juli voor de vijfde maand op rij.